PANDORUM (2009)

Ett gammalt slitet rymdskepp vid namn Pandorum startar igång efter en lång tids dvala hos besättningen. Skeppet är felnavigerat och här invaderats av något... eller några. Gissa vad som händer? Dennis Quaid spelar kaptenen som försöker ta reda på vad som sker med hjälp av hans yngre partner."Alien" rakt av? Tja, kanske lite för likt. Kanske är det en hyllning? Men Pandorum är ändå en otäck klaustrofobisk och ambitiös rymdskrackis. Snygg "cybergotisk" miljö och bra paniktempo räddar filmen. En underhållande bagatell.


MIRRORS (2008)

Ruggig film med Keifer Sutherland, där huvudkaraktaren får jobb som nattvakt på Mayflower, ett gammalt nedlagt varuhus.  Han börjar snart få obehagliga och märkliga syner i speglarna i byggnaden. Börjar han bli galen? Vilken hemlighet ruvar det gamla varuhuset på? Riktigt otäck på några ställen, bland annat en scen i badrummet. Bra skådespeleri och ruskiga miljöer höjer helhetsbilden av Mirrors, som redan fått en uppföljare. Jag tycker det är konstigt att skrackfilmer inte använt fenomenet speglar som i denna rysare. Det är ju ett effektivt sätt ätt sätta skräck i publiken!


LEGION (2009)

En vanlig diner i öknen blir terroriserad av olika bisarra demoner. Som beskyddare kommer en ung man( Paul Bettany) en ängel ( haha ) med rambokvaliteter. hyfsade skadisar som Dennis Quaid samt två "underbart" minnesvärda skräck  scener, en med en köttalskande gammal dam och en väldigt speciell glass bilsförare. Annars är legion en halvtöntig religiöspretentiös actionrysare för trettonariga grabbar.


SPLINTER (2010)

Titeln syftar på de obehagliga stickor som man kan få i fingret. Här blir det oändligt mycket äckligare och värre. En lågbudgetvariant av THE MIST skulle jag kalla denna mysmonsterrulle. En konstig parasit förvandlar folk till spikbekladda monster med knakigt akrobatiska talanger. Vissa scener är extremt fåniga, men andra sjukt obehagliga. Vad som vanligt stör mig är ätt karaktarerna som vanligt inte beter sig  trovärdigt i situationen. killen är extra jobbig och yttrar fraser som "Jaha, detta var ju konstigt" när tex en liten avhuggen hand går runt på golvet. När en karaktär får sin arm avhuggen så tar de en öl och pratar efteråt ("Eehhh...Vem var det som facking skrev manuset??") Lite för mycket likheter finns med LEGION och THE THING, men annars är detta en hyfsad monsterfilm för stunden. PS-  Hur fick Thomas Gylling en roll i filmen?


VACANCY

Oerhört spännande skräckthriller med Luke Wilson och Kate Beckinsdale. Ett par chekar in på ett öde motell i "nollberga". På rummet hittar de hemmainspelande videoband som visar bestialiska mord på människor...som bott i deras motellrum. Självklart förstår de att de nu är instängda och är näst på tur. Visst, vi har sett tusen liknande upplägg och detta liknar en klassisk bfilm, men tro mig, VACANCY är en mycket glad överraskning! Handlingen är smart, med ett tajt manus, och grymt obehaglig, utan att vara särskild blodig. Vad jag uppskattar är också  att man verkligen känner för huvudkaraktarerna, med tanke på deras bakgrund. Mycket tack vare bra skådisar. "Elakingen" (stackaren i Pulp Fiction som fick sin hawaiianska hamburgare uppäten av Samuel L Jackson) är också grymt otäck på sitt klämkäckt, präktigt, "töntmaner"!


SILENT HILL (2006)

Detta är bland den mäktigaste rysaren som gjorts på 2000-talet. En tvåtimmars kolsvart apokalyptisk mardrömsfilm om en flicka som drömmer om en märklig plats kallad "Silent Hill". Det leder tilll att hon och mamman reser till denna nedlagda spökstad i Vest Virginia där flickan spårlöst försvinner. Under mammans desperata letande målas en fruktansvärt förvriden och otäck värld fram, full av demoniska varelser, jättar och en väldigt galen sekt. Denna plats är onekligen helvetet på jorden. Filmen är kanske lite "för mycket dataspel", men ändå en otroligt ruggig, snygg och maffig "mastodontskräckis", med många oförglömliga scener (missa inte vaktmästaren och "toalettscenen"-se bilden). När kommer uppföljaren!?!


THE GRAY MAN (2007)

Film om den 64 årige seriemördaren och kannibalen Albert Fish, som härjade på 1920-talet. Han är mest berömd för att ha kidnappat flickan Grace som han sedan under nio dagar tillagade och åt upp i sitt hus. Filmen är dock ganska lågmäld och den exploaterar inte Fish's vidriga dåd utan snarare hans  sadomachosistiska liv av självplågeri. Hans vänliga yttre och djuriska destruktiva inre gestaltas mycket bra av "birollsskådisen" Patrick Bauchau. Hans korta vredesutbrott säger allt om vilket monster som dolde sig under den fina kostymen. Filmen är ett bra skildrat tidstypiskt porträtt av ett genuint  polisarbete, samt ett tragiskt och gripande familjeporträtt av mördarens barn.


ALTITUDE (2009)

Ambitiös och spännande flygplans-thriller där ett gäng ungdomar under en flygtur hamnar i ett fruktansvärt oväder.  När de märker att de aldrig hittar land så förstår de att de hamnat i en surrealistisk dimension där de förföljs av ett märkligt väsen. Eller vad är det? Ok det låter som en riktig b-film, men det är en charmig sådan! Altitude räddas av ett tajt manus och bra uppbyggt skådespeleri. Den för tankarna till den historiskt usla Stephen King mastodonten "Langoljärerna"  - men Altitude är så klart bättre. Inget för flygrädda tittare!


HALLOWEEN 2 (2009)

Ska vara ärlig. JAG här aldrig varit ett större Halloween-fan. Tyckte originalet från 1978 var helt ok, men mer än fenomen än en riktigt bra film. Uppföljarna har heller ( med undantag för del 4 ) inte varit sevärda. Rob zombie regisserade  nyinspelningen som vi alla visste skulle  komma. Resultatet blev helt ok. Men sedan hände något. Del 2 är ett mästerverk  - hör och häpna! Regissören visar här prov på riktigt trovärdiga karaktärer, handling och en helt egen stämning. Han behandlar skuld, skräck och Michael Myers  fruktansvärda konsekvenser mot hans familj på ett mycket gripande sätt. Ett stort plus till Malcolm McDonells skrupellösa psykolog som gör allt på att tjäna pengar på de grymma morden. Rob zombie kan bli en grym regissör att räkna med i framtiden!


DEVILS PLAYGROUND

Ett fruktansvärt utbrott av okontrollerat virus sprider sig över Storbritannien. Filmen påminner mycket om 28 dagar senare  och dawn of the dead, men med en modernare touch. Vi får i detta fall se mer av själva utbrottet, början av apokalypsen. Allt är välgjort och filmen ger en trovärdig panikkänsla. Skådespeleriet är bra, som i de flesta brittiska filmerna. Men tittaren ges ändå inte mycket nytt. Springande köttätande galningar och människor som försöker barrikera sig. Det mesta här vi sett förut, men det är ändå ett snyggt hantverk och man blir aldrig uttråkad.


DAYBREAKERS

En snygg påkostad och intelligent vampyrfilm med Ethan Hawke och Sam Neill. Framtidens vampyrer börjar få ont om blod. Och eftersom nästan inga människor finns kvar i det futuristiska vampyrsamhället så börjar de törstande varelserna bli mer och mer galna. Detta känns som ett fräscht och nytt upplägg i den extremt uttjatade vampyrgenren. En vampyr får kontakt med en grupp människor som vet hur man får blodsugarna att överleva dagen. Detta är en underhållande sevärd (men inte så otäck) och fartfylld actionskräck.Dock glöms filmen lätt.


THE GRUDGE (2004)

Visst, har vi många chockerats av den krypande knakande flickan i trappan. Denna scen har nästan blivit en symbol för asiatisk skräck. Långhåriga stapplande flickor i vit särk har varit horror-kult ända sedan The Ring blev startstkottet i denna genre. Takashi Shimizu blev dock via regin av The Grudge en stjärna och serien hamnade på given andraplats. Dock har denna filmsvit en obegripligare och spretigare handling än de andra kända asienfilmerna. Styrkan är här de olika surrealistiska spökscenerna som verkligen skrämmer de flesta. Dessa scenerna är vad som gör filmen sevärd, annars har man inte så stor behållning av filmen.


PULSE (2006)

En riktigt ruggig övernaturlig "cyberthriller", med en fantastisk visuell känsla och ett bra koncept. Kirsten Bell (heroes)  spelar en ung tjej som märker att konstiga saker börjar hända i samhället. Folk tar sina liv på konstiga sätt. De förlorar livsviljan. Snart framgår det att ett data virus har öppnat "porten" till en demonisk spökvärld vilket sakta börjar drabba fler och fler ungdomar i världen. Visst låter handlingen lite töntig, men tack vare snygg "totaldystopisk" scenografi och riktigt otäcka scener (bland annat en väldigt obehaglig tvättmaskin) hör THE PULSE en av de 10 bästa skräckfilmerna på 2000-talet.


Filmer jag vägrar se

Visst finns det sådana filmer. Något jag (tyvärr)vägrar se, som jag skäms över är faktiskt Paranormal Activity. Sorry, men det verkar bara vara för mycket. Visst älskar jag haunting genren, men denna skall bara var för jäkla ruggig! Jag är en mes, jag vet. Annars är det bara de sadistiska våldsplatter jag bojkottar. Mitt största hatobjekt är såklart Hostel och Saw 3 och framåt. Dessa filmer står för nåt annat. De går under genren extrem, depraverad våldsporr på samma nivå som GTA-spelen etc. Här handlar det bara att äckla och chockera, och hur svårt är det egentligen? Sådan skit såg vi redan på 70 talet i italienska äckel-splatter som New York ripper och Kannibalfilmer.

Dessa kan gå i graven i glömska.


INSTÄNGD (del 1 och 2)

Brittisk aggressiv grott-skräckis. Vad ska man säga? Hatten av för engelska skräckfilmer! Efter suveräna verk som Hush, Eden lake, 28 dagar senare, är det bara ätt   sätta kungakronan på Neil marshalls " Instängd"
Detta är en fullkommligt gastkramande, Klaustrofobisk mardröm om ett tjejgäng som efter ett ras blir fast djupt nere i en grotta, tillsammans med.... Ja, vad? Vad som kunde vara en klyschig. B -film är  istället ett panikartat mästerverk, där naglarna bits ner till roten. Del två är lite väl överdriven, men sammantagna blir det En stark blodig fyra.


REC (del 1 och 2)

Spanskt ohyggligt och realistisk spanskt mästerverk inom den omåttligt populära genren fejk-dokumentärskräck. Denna genre har här verkligen fallit i god jord!  Visst blir det uppebart hur bra det blir när man lyckas med detta grepp. Ett amatör dokumentär-team i Madrid får följa med på en "vanlig kväll" på en brandstation. Brandmännen rycker snabbt ut på ett rutinuppdrag som visar sig vara något helt annat.  Det utvecklar sig till en adrenlin pumpade, svettig och klaustofobisk mardröm. Handkameran jagar genom mörka korridorer och som tittare är man lika förvirrad och panikslagen som de stackars karaktärerna. Regissören tvingar oss att maktlöst gissa vad som händer ända fram till det fruktansvärda slutet.  Fyra vettskramda pinheads.


BEHIND THE MASK


En grym, intelligent överraskning (och varför går inga av dessa bra rysare nånsin på bio ?) till "låtsasdokumentär" som likt Scream leker hejdlöst med alla slasher filmer. Leslie Vernon är en vanlig kille som "vill bli" seriemördare och dokumenteras av några fotogtafer. Han kan alla klyschor och gör egenligen inget farligt...tills han får för sig att ta sig än filmteamet. Filmens styrka ligger i huvudpersonernas trovärdighet samthur regissören driver med film klyschorna på ett otäckt men grymt underhållande vis.


Eden Lake

En typiskt-mördare-i- skogen- jagar- ungt- film? Ja nästan...nu är det ett engelskt huligangäng som terroriserar ett stackars prydligt ungt par efter att de råkat döda deras hund. Suveräna skådisar gör denna brittiska debutfilm till en vinnare. Det blir en fruktansvärd mardröm genom skog och mark, där ett tajt, realistiskt, intelligent manus gör Eden Lake, typ 300 gånger bättre än alla jasonfilmerna tillsammans. Inget för känslosvaga tittare.


Re-cycle

Titelt är skum, eller hur? Regisserad av de kinesiska regi- bröderna Pang (de heter så i eftetnamn).
Re-cycleär ett samtida mästerverk inom skräckgenren och kanske Asiens mest fantasifulla o ambitiösa rysare.
Efter den intressanta asienkladsikern "The eye", har bröderna här skapat en viddunderlig filmupplevelse i ett surrealistiskt gränsland som för tankarna till The Cell och Flickan från ovan. Jag skall inte berätta för mycket om handlingen, men filmen bygger på en originell idé som håller hela vägen.

Stor upplevelse och en skam att den ej finns att hyra i Sverige!


THE LAST EXCORCISM (2010)

Det var väl bara en tidsfråga innan de skulle göra en "Blair witch" variant av en exorcism? Vi såg ju alla hur bra det gick för Paranormal Activity. Fejk-skräck dokumentarer skrämmer ofta verkligen vettet ur oss alla. Därför var jag skraj inför att se denna måste jag erkänna. Med tanke på att Exorcisten från 1973 fortfarande är det obehagligaste och otäckaste JAG sett, till sammans med BESATT (2006),  så är demonutdrivningarna bland det värsta inom film. Detta var en rejäl besvikelse. Visst kändes den väldigt autentiskt med den skakiga kameran och duktiga skådisar. Men skräckfilmer skall... skrämmas. Punkt! Denna var bara poänglos och konstig. Inte minst slutet. Ger den dock två pinheads för den långsamma uppbyggnaden och aktörerna. Denna skulle kunna ha blivit såååå mycket läbbigare.


NÄRKONTAKT (2009)

(The fourth kind)

JAG vet, den svenska titeln är fånig. Detta är ingen Arkiv x kopia utan en ambitiös och trovärdig "fejk dokumentär" om alien bortforande i Alaska. Många bekräftar ätt dessa uppgifter verkligen stammer. Filmen skildrar verkliga videoinspelningar av terapi sessioner med dessa offer. Som tittare är det kittlande och fascinerande. Har detta verkligen hänt? Undrar man hela tiden som tittare. TVbilden är ofta tvådelad delad och skildrar den verkliga inspelningen samt filmatiseringen med skådisar som Milla Jovovich. Filmens styrka ligger i att man inte vet om det som berättas stämmer. Dessutom är vissa liveinspelningar när patienterna blir besatta av utomjordingarna så fruktansvärt obehagliga. Dessa scener hör till det otackaste JAG sett på länge.Känsliga tittare varnas! Visst, kanske är hela Närkontakt ett mumbo jumbo. Men oj så bra gjort det är!

Fyra pinheads för nyskapandet, skräckscenerna ( speciellt slut scenen) och den nytankande synen på utomjoriskt liv.


BESATT (2006)

(The excorcism of Emily rose)

Detta är en av de bästa och otäckaste av filmerna på 2000talet. Detta tack vare suveräna skådespelare som Laura Linney och Tom Wilkinsson. Denna film innehåller en kort scen som för alltid stannat på min hornhinna. Så enkel scen men så fruktansvärt effektiv. The exorcism of emily Rose är en gripande historia om en flicka som dött under en demonutdrivning. Historien är genom tillbakablickar och sägs vara sann, men det kan ju diskuteras. visst finns det klara kopplingar till Exorcisten (1973) men BESATT rekommenderas varmt. Suveräna skådespelare och handling gör detta till en klar fyrpoängare.


ANAMORPH

Willem Defoe är en mångsidig skådis med en enorm CV. Mycket har varit skit, men lika mycket bra. OK, handlingen har vi sett tusen gånger. Här spelar han en alkoholiserad  polis som försöker lösa ett gäng mord (surprise!). De är incensatta som konstverk, dvs installationer. Mördaren är en rasande skicklig konstnär, kreativ och genial. Filmens styrka är därmed självklart de fantasifulla mord som radas upp. De är såklart "overkliga", men för verkligen tankarna till Seven (vilket är ett toppenbetyg!). Man kan ju diskutera "vad är konst" när man sett denna film, så visst gör detta att man tänker på Anamorph ibland. Rekommenderas varmt till de som gillar "SEVEN-thrillers"!

Tre pinheads, främst för fantasifullheten


WALLED IN

Jag: 22.30 den 20 sept
"Jaha, ännu en fjantig b-skräckis...Men...icke då!"

WALLED IN är en överraskning!
En ung kvinna anlitas för att resa till ett öde gammalt designhotell ute i ödemarken för att utreda hur detta skall rivas/sprängas. Väl där får hon kontakt med den ensamma märkliga sonen och mamman som driver detta jätekomplex. Hon får även ta del av de mysterier som rör den mystiske arkitekten bakom detta mästerverk till byggnad. En stor eloge till scenograferna och manusförfattarna för att ha skapat en mycket suggestiv och intressant historia, med oväntat slut (Yes!). Deborah Kara Unger (som spelar mamman) har jag alltid haft respekt för (sedan "the game" och CRASH).

Fyra pinheads för en otroligt snygg film med en obeskrivlig stämning.
Varför gick den ej på bio?


Terror på Elmstreet (2010)

Detta var ju såklart en besvikelse, men det var ju väntat. Jag var egentligen mest intresserad av effekterna och de olika mardrömssekvenserna i denna. Eftersom Terror på Elmstreet 2 var min aldra första genuina skräckupplevelse när jag var 14  år gammal, så har denna filmsvit en speciell plats i mitt hjärta. Denna nyinspelning kunde bli bra. Jag gillar Jackie Earle Haley som spelar Freddy Kruger. Han gör det nästan bättre än det seriefiguraktiga Robert Englund. Men sen kommer det gamla vanliga regissörsmissen: överexploateringen av "THe Monster".  Freddy Kruger dyker upp i nästan varenda satans scen. Efter 15 min är vi trötta på honom och filmen blir bara tröttsam. Har publiken INGET tålamod?
Varför känner regissören att denne måste visa Freddys fula tryne redan i början? Vad är spänningen i det. VÅGA dra ut på skräcken istället. Vi minns ju alla den svenska klassiken "Besökarna" tex . Här ser vi inte monstret förrens i slutet, och filmen blir då så mycket otäckare och engagerande.

2 pinhead för bra effekter och Jackie Earle Haley


THE SENTINEL (1977)

En udda och obehaglig film som jag märkligt nog, aldrig hade hört talas om. Den handlar om en fotomodell som flyttar in i en fashionabel våning i New york. Där får hon reda på att den blinda gamle mannen på övervåningen är präst och sitter alltid i fönstret. Märkliga grannar börjar också skapa problem och bekymmer för henne samtidigt som konstaiga saker börjar hända. Filmen är charmigt 70- talstypisk, men dess stora styrka är hur den vågar sväva ut i bisarrt groteska scener. Speciellt i slutet som också är ganska oförutsagbart. Filmen har en suggestiv stämning som jag inte kan sätta fingret på. Visst finns kanske lite för många liknelser med (den lite overskattade ) Rosemarys baby, men jag hade väntat mig något otäckare. Med tanke på kommentaren på IMDb (the scariest Movie ever). Hmm...

3 Pinheads


ALTERED (2009)

ganska annorlunda hillbillyskräck-möter-monster-i-skogen. Det som fångade mitt intresse för denna var det faktum att filmens regissörer också ligger bakom mäster verket 'Blair witch project' (kommentarer överflödiga? ). Altered visar sig dock vara en ganska udda historia, faktiskt lite av ett kammarspel. Nästan hela filmen utspelar sig i ett hus.
I korthet: Ett gäng rednecks fångar en märklig varelse i skogen. Allt medan den sedan ligger fastkedjad i garaget så utvecklas ett komplicerat psykologiskt drama mellan barndomsvännerna. Varelsen har ett märkligt övertag, vilket hela tiden skapar konflikter bland männen kring vad de ska göra med den. (Den för en speciell kommunikation med utomstående, vilket gör att de inte riktigt vågar döda den). Vi får veta väldigt lite om detta väsen, vilket väcker engagemanget hos mig. Manuset ger inga tydliga svar förrän i slutet och karaktärerna verkar veta ovanligt mycket om fulingen på bordet. Något har hänt i det förflutna. Filmen handlar nog (som så många andra i skräckgenren  egentligen om hierarkier och maktspel mellan människor när de ställs inför något otäckt och annorlunda) Se även "THE MIST". Altetered är ingen klassisk skräckis utan något lite mer krävande.... Trodde jag. Den sista halvtimmen bjöd tyvärr på de gamla vanliga monsterklychorna. Vad som främst drog ner det positiva var det OTROLIGT tröttsamma alienmonstret som såg precis ut som alla andra grågröna humanoiderna man sett tusen gånger. Långa klor, vassa tänder, stort huvud. KOM IGEN! Lite nytänkande här tack?! Ett visst rymdskepp ser också fruktansvärt komiskt ut. Den låga budgeten gör inte mycket plats för effekter o explosioner. Inte så mycket splatter heller (förutom en onödig och fruktansvärt äcklig scen, jag helst vill glömma) Filmen tar sin tid på sig att bygga upp stämningen, men sedan vet den inte riktigt var den vill ta vägen. Dock har den en del bra på skådespeleri. Jag hade dock hgögre förväntingar på gänget bakom Blair Witch. Många kommer att tycka att denna rulle är slöseri med tid. Dock har ALTERED en del kvaliteer.

 

2 pinheads


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0